План-конспкт уроку:Технологія різання деревини стамесками та довбання долотом. - Уроки 7-9 класи - Трудове навчання - Вчительська - Школа
Головна » Статті » Трудове навчання » Уроки 7-9 класи

План-конспкт уроку:Технологія різання деревини стамесками та довбання долотом.

Тема. Технологія різання деревини стамесками та довбання долотом.

Мета: ознайомити учнів з особливостями технологічного процесу довбання деревини за допомогою долота та стамесок; виховувати бережливе ставлення до обладнання  та інструментів; розвивати логічне мислення.

Обладнання: долота та стамески, вироби з видовбаними отворами, роздатковий матеріал. 

Структура уроку

І. Організаційний момент......................................................     хв

ІІ. Актуалізація знань та мотивація навчальної діяльності учнів         хв

ІІІ. Вивчення нового матеріалу................................................ хв

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів                                 хв

V. Практична робота………………………хв

VІ. Підсумки уроку. Домашнє завдання                                     хв

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II.      АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ ТА МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

1. Пригадайте, з яких технологічних операцій складається виготовлен­ня шипового з'єднання.

2. Який інструмент використовують для виготовлення гнізда?

3. Від чого залежить якість виконання шипових з'єднань?

 

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.      Інструмент для довбання.

Довбання деревини виконують долотами, а різання - стамесками.

 Долото - це ручний інструмент для видовбування отворів, гнізд, пазів та ін. Основною частиною долота є стержень, на кінці якого знаходиться лезо. Стержень долота виготовляють із карбонової інстру­ментальної сталі, а ручку - з деревини твердих листяних порід (клена, бука, граба, берези). Кут загострення долота – 25-35º.

Стамеска - ручний інструмент для видовбування неглибоких гнізд, отворів, зрізування матеріалу невеликої товщини. Кут загострення стамески – 18-25º.

Стамески бувають плоскі (тонкі й товсті) і напівкруглі. У напів­круглих стамесках фаска розміщена з випуклого боку.

У процесі роботи лезо інструмента затуплюється. Такий інструмент не ріже, а рве деревину. Загострювання стамески і долота - робота дуже відповідальна, потребує великої старанності та певних навичок.

Стамеску і долото загострюють на точильних брусках. Точильні бруски - це зернисті камені різних розмірів і кольорів. Бруски можуть бути грубозернистими і дрібнозер­нистими.

Для зручності користування брусками і для того, щоб вони не розкололися, їх управляють у де­рев'яну колодку. Отже, для загострювання стамески або долота потрібні: бруски - один грубозернистий, другий дрібнозер­нистий для правки, посудина з во­дою для промивання, ганчірка для протирання інструмента, що загострюється, кутник для перевірки, шаб­лон для визначення кута загострювання.

Лезо стамески і долота утворюється фаскою і передньою гранню різця.

2.      Технологія довбання долотом.

Якість виготовлення виробів залежить як від дотримання технології виконання, так і від дотримання правил безпечної праці та ергономічних вимог. Під час різання деревини стамесками і долотами тулуб необхідно тримати прямо, злегка нахиливши голову вперед. Долото тримають лі­вою рукою, а киянку - правою.

При наскрізному довбанні отвори розмічають з двох боків заготовки. Отвори виготовляють зустрічним довбанням.

Для цього різальну кромку доло­та ставлять на відстані 0,5-1 мм від лінії розмітки перпендикулярно до напряму волокон, фаскою до гнізда. Спочатку сильним ударом киянки по ручці долота заглиблюють його в деревину, перерізаючи волокна. По­тім долото виймають, установлюють недалеко від першого прорізу з на­хилом до середини гнізда і вдаряють по ручці киянкою. Зрізану деревину вибирають долотом до перерізаних волокон. Те ж саме роблять із проти­лежного боку гнізда.

Глухі отвори довбають з одного боку.

Для цього деталь закріплюють струбциною на кришці верстака.

Таке кріплення упереджує ков­зання заготовки та її розколювання. Залежно від товщини оброблюваних деталей застосовують струбцини різної конструкції.

3.      Різання стамесками.

Підстругування і зачищення де­талей уздовж і впоперек волокон виконують стамесками. Для цього заготовку закріплюють затискними пристроями верстака або струбци­ною. Стамеску розміщують під кутом 20...30° до площини оброблюваної деталі. При цьому її тримають правою рукою за ручку, а лівою охоп­люють передню грань стамески. Правою рукою натискують на ручку, а лівою регулюють напрям та товщину стружки.

Для механізованого довбання отворів у шкільних майстернях засто­совують електродовбальник.

Різання деревини при цьому здійснюється ланцюгом, який містить набір з'єднаних між собою різців. Ланцюг приводиться в рух електродви­гуном і натягується напрямною планкою. Переміщують планку за допо­могою важеля. При довбанні двигун разом із планкою опускають, і рухомий ланцюг урі­зується в деревину.

Правила безпечної роботи долотами та стамесками.

1. Перевірити надійність кріплення ручок ударних інструментів (киянки, молотка) та долота і стамески.

2. Долото повинно мати прямолінійно за­гострене лезо, а його ручка має бути оснащена металевим кільцем, яке запобігає розколю­ванню ударної частини.

3. Для уникнення поранення забороняєть­ся довбати долотом або різати стамескою «на себе», «на вису», з упором деталі в груди, на колінах, у напрямі до руки, яка підтримує деталь.

4. Щоб не поранитися, не можна перевіряти якість загострення леза долота або стамески пальцями. Для цього необхідно взяти аркуш паперу і провести по ньому лезом. Якщо лезо правильно загострене, воно не рве папір.

5. Щоб не пошкодити кришки верстака під час довбання наскрізних отворів, потрібно використовувати підкладну дошку.

6. Забороняється здувати відходи, оскільки можна запорошити очі й отримати травму.

7. Під час обробки заготовка повинна бути міцно затиснута в лещатах верстака або за допомогою струбцин.

8. Після завершення робіт інструмент очистити від бруду і здати на зберігання у відведених місцях у футлярах або лотках лезом «від себе».

 

IV.    ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

1.        Для виконання яких технологічних операцій призначені долото і стамеска?

2.        Яка технологія загострення леза стамески і долота?

3.        Як перевірити якість загострення інструмента?

4.        Яких правил безпечної праці необхідно дотримуватися при різанні деревини стамесками і долотами?

5. Які особливості виготовлення наскрізного отвору прямокутної форми долотом?

V. Практична робота

Варіант 1.Виготовлення деталей з прямокутними отворами.

Варіант 2. Виконання пробного довбання прямокутних отворів.

VІ.    ПІДСУМКИ УРОКУ

    Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал за конспектом.

Категорія: Уроки 7-9 класи | Додав: admin (28.11.2011)
Переглядів: 2165 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: