01:26
Перший програмований комп'ютер у світі
Свій день комп'ютерники відзначають 14 лютого. Саме в цей лютневий день 1946 року в Америці був запущений перший у світі реально програмований електронний комп'ютер ENIAC. ENIAC важив 30 тонн і складався з 18 тисяч електронних ламп. ENIAC у порівнянні з сучасним ПК був просто черепахою - його швидкодія було всього 5 000 операцій в секунду. Комп'ютер пропрацював дев'ять років до 1955 року.

До нього у світі існували і більш ранні моделі комп'ютерів, але всі вони були експериментальними варіантами не отримали практичного використання. Якщо дивитися з самого початку, то першим комп'ютером була англійська аналітична машина Беббіджа ...

У 1912 році за проектом російського вченого математика А. Н. Крилова була створена перша машина призначена для роботи з диференціальними рівняннями.

За нею в 1927 році в Америці, в Массачусетському технологічному інституті винайшли перший у своєму роді аналоговий комп'ютер. У 1938 році в Німеччині випускник Берлінського політехнічного інституту інженер Конрад Цузе створив свою машину, названу згодом Z1. Співавтора винаходи звали Гельмут Шрейер. Z1 була програмована повністю механічна цифрова машина. Її модель була пробною. Практичного використання вона не отримала. У Берлінському Технічному музеї можна побачити її відновлену версію. На її основі Конрад Цузе відразу ж приступив до створення її модифікації Z2.

Перша назва його комп'ютерів було V1 і V2. На німецькому це звучало як «Фау 1» і «Фау 2». Виникла незабаром плутанина з назвами німецьких ракет призвела до перейменування комп'ютерів Конрада Цузе.

Їх стали називати Z1 і Z2. У 1941 році Конрад Цузе створює наступну обчислювальну машину Z3. Вона мала вже володіла практично всіма наявними у сучасного комп'ютера властивостями.

У 1942 році в американському університеті штату Айова Джон Атанасов спільно зі своїм аспірантом Кліффордом Беррі розробляє з'явився революційним електронний цифровий комп'ютер (Atanasoff-Berry Computer-ABC). Вони приступають до його монтажу, але Атанасова викликали в діючу армію і монтаж ABC так і не був завершений. Недобудований ABC побачив Джон Мочлі і під враженням приступив до створення своєї ЕОМ Electronic Numerical Integrator And Computer - скорочено ENIAC. На початку 1943 року в Америці пройшла успішні випробування інша обчислювальна машина Марк I. Вона була призначена для виконання складних балістичних розрахунків американського ВМФ. Строго кажучи Марк I ще не був комп'ютером. У конце1943 року англійці запустили свою обчислювальну машину Колос. Він також не був комп'ютером. Машина була вузького призначення і успішно справлялася з розшифровкою секретних кодів Третього Рейху. У 1944 році вже відомий нам Конрад Цузе створив наступну, ще більш швидку версію свого комп'ютера - Z4.

Але визнаним роком створення першої універсальної ЕОМ став 1946 рік, коли в Америці заробив ENIAC. ENIAC був першою що реально виконує практичні завдання ЕОМ. У комп'ютері ENIAC була застосована двійкова система числення, яку перейняли від нього всі сучасні комп'ютери.

Він розроблявся на замовлення армії для вирішення однієї з нагальних задач військового часу. В артилерії і авіації при бомбардуванні застосовувалися балістичні таблиці. Для їх складання працювали цілі відділи обчислювачів. Вони користувалися логарифмічними лінійками і тому використовувана ними кількість розрахунків і їх швидкодія не задовольняла величезні потреби армії у воєнний час. На початку 1943 року армія звернулася до кібернетиків з проханням розробити концептуально новий програмовано обчислювальний пристрій. Так і був створений комп'ютер ENIAC.
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2376 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: