13:58
Куріння – велике лихо

Куріння – велике лихо

Мета: довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини.

Хід заходу

 

         Куріння – велике лихо. Доведено, що куріння тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей.

         Кожні чотири хвилини , заявив Террі, у США помирає людина, смерть якої зумовлено курінням сигарет. Курець живе на 6 – 8 років менше, ніж його ровесник, який не курить. Причина одна: куріння – надзвичайне лихо і велика небезпека для здоров'я.

 

Нервова система

         Куріння викликає безперервне збудження, що ослаблює гальмівний процес, а це веде до виснаження нервової системи. Англійське прислів’я каже: "Курець пускає ворога в свої уста, який викрадає його мозок”. У мене погіршилась пам'ять. Я став побити в 1,5 паза помилок більше, ніж до куріння. Тепер я трієчник, а в молодших класах вчився лише на "4” і "5”. Я став вразливий, нервовий, у мене знизилася працездатність. Конфліктую з вчителями, сперечаюсь з товаришами. Я зовсім змінився, порушився перебіг психічних процесів.

Опорно – рухова система

Мій господар став втомлюватись під час бігу або навіть від тривалої ходьби. З'явилися сильні болі в ногах. Облітеруючий ендортеріїт – ураження кровоносних судин нижніх кінцівок.

 

 

Травна система

         Мій господар втратив апетит. Подивіться, як він схуд, як пожовк, які в нього погані зуби. Систематично пропускає уроки, бо їздить до стоматолога лікувати зуби. А йому лише 15 років. А все через те, що нікотин із слиною попадає в організм. Після кожної викуреної сигарети різко підвищується кислотність шлунку. Їжа вчасно не перетравлюється. Можлива загроза виразки дванадцятипалої кишки. Куріння притуплює почуття голоду, бо порушується дія ферментів, її розщеплення та всмоктування в тонких кишках. Він дуже погано їсть, через те так і відстав у розвитку від своїх ровесників.

 

Кровоносна система

         Поки я не одержувало згубної отрути нікотину, я було здорове. Могло скорочуватись 100 тис. раз за добу і перекачувати 100тонн крові. Мій серцевий2 м'яз працював легко, ритмічно, не втомлюючись, забезпечуючи клітини організму достатньою кількістю кисню, піддержуючи тиск крові 130/70 мм рт. ст. але поганий зло псисько почав курити. І в останній час я відчуваю, що число серцевих скорочень під впливом куріння збільшилося на 30 – 40 ударів за 1 хв. Це відбилося на моєму серцевому м'язі, він став гірше працювати. І я за добу стало одержувати на 2-3 тонни крові менше. Я стало зношуватись, втомлюватись, старіти.     

 

Слух

         Тютюновий дим подразнює слизові оболонки ротової порожнини і носової, дихальних шляхів. Мій господар став вранці кашляти, на уроках фізкультури не може пробігти 3 круга. Через те, що знижуються захисні властивості слизових оболонок, він часто хворів на простудні захворювання. Подивіться у класний журнал, скільки він пропустив уроків, і ви відчуєте мою правоту.

         Тютюновий дим, потрапляючи у внутрішнє вухо, викликає запалення Євстахієвої труби. Пошкоджуються слухові рецептори. З'явився біль у вусі. Я став трохи недочувати. А товариші глузують, що я став глухий.

 

Зір

         Нікотин порушує білковий обмін і зменшує відкладання жиру. Значна частина амінокислот іде на покриття енергетичних затрат, а менша – на ріст і відновлення клітин. Знешкоджується нікотин у печінці, легенях, нирках. Протягом 10-15 годин після куріння нікотин і продукти його обміну виділяються через нирки з сечею і потом. З часом вникає цероз (зморщення) печінки. В 40% курців розладнується рухова функція жовчних шляхів, що призводить до застою жовчі. Ось що чекає мого господаря, а винен в усьому нікотин.

         Нікотин пошкоджує органи чуття, знижується функція зорового нерва, порушилась гострота зору, здатність розпізнавати кольори.

         Це приходить поступово: зникає сприймання зеленого, червоного, синього кольорів. А зовсім недавно я попросив свого господаря пересісти на передню парту поближче до дошки – я став недобачати написане на дошці, пошкодився зоровий нерв.

        

Смертельна доза нікотину для людини 50-75 мг. Викурюючи 20-25 сигарет на день, людина дістає смертельну дозу нікотину. Внаслідок куріння в організмі руйнується значна частина вітаміну С. Встановлено, що 1 викурена цигарка позбавляє організм 25 мл аскорбінової кислоти. Така кількість цієї кислоти є в одному апельсині. Отже людина, яка викурює 20 цигарок на день, повинна з’їсти 4 кг апельсинів.

            Боротьба з курінням тютюну передбачає збереження здоров'я людини і забезпечення його довголіття. Будемо сподіватися, що в майбутньому всі люди усвідомлять шкідливість "тютюнового зілля” і відмовляться від його вживання в ім'я цієї благодійної мети.
Категорія: Позакласна робота | Переглядів: 1823 | Додав: ROM@N | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: