02:41
Захист деревини від загнивання і поразки комахами.

Захист деревини від загнивання і поразки комахами. Існує ряд конструктивних заходів для запобігання загнивання деревини - ізоляція її від грунту, кам'яної кладки, бетону, пристрій провітрювання дерев'яних конструкцій, захист від атмосферних опадів лакофарбовими покриттями або гідроізоляційними матеріалами. Але ці заходи не завжди можуть повністю оберегти деревину від зволоження і виникає необхідність у антисептуванні дерев'яних матеріалів і виробів.

Антисептики - це хімічні речовини, які вбивають гриби, що викликають гнилі, або створюють середовище, в якому їх життєдіяльність припиняється. Антисептики повинні мати токсичністю тільки по відношенню до грибів і бути нешкідливими для людей і тварин, не погіршувати якості деревини, по можливості не викликати корозію металевих кріплень.

 Антисептики підрозділяють на водорозчинні, вживані тільки в сухих умовах, головним чином усередині приміщень, і нерозчинні у воді, маслянисті, застосовувані для антисептування шпал, стовпів, паль, також застосовують іноді препарати, розчинні в зеленому маслі, мазуті, гасі і сольвент-нафти.

До водорозчинних антисептиків відносяться: фтористий натрій NaF - порошок без запаху, білого кольору, застосовуваний у розчинах 3 ... 4%-ної концентрації. При зіткненні з вапняними, цементними і гіпсовими матеріалами фтористий натрій втрачає свої токсичні властивості. Кремнефтористого натрій - білий або сірий порошок, застосовується спільно з фтористим натрієм або кальцинованої содою, а також в силікатних пастах. Кремнефтсрістий амоній - білий порошок більш високої токсичності, ніж фтористий натрій, підвищує вогнестійкість деревини, але викликає слабку корозію металу. Препарат ББК-3-суміш борної кислоти і бури, добре розчиняється у воді, для людей практично нешкідливий. Препарати ХХЦ (суміш хлористого цинку і хромпика) і МХХЦ (суміш хлористого цинку, хромпика і мідного купоросу) важко вимиваються водою, але фарбують деревину в жовто-зелений колір і викликають корозію металів. Препарат ГР-48 - антисептик на основі пентахлорфенола, застосовують в розчині 1 ... 1,5%-ної концентрації для поверхневої захисту пиломатеріалів, наприклад від синяви і цвілі.

До маслянистим антисептикам відносяться: антраценовое, креозотова і сланцеве масла. Це темно-коричневі рідини з різким запахом і сильними токсичними властивостями. Вони не розчиняються у воді, не викликають корозію металу, але скрашують деревину в бурий колір. Застосовуються для просочення шпал, деталей мостів, паль, дерев'яних підводних конструкцій та ін Не можна застосовувати в житлових приміщеннях.

До органікорастворімим антисептикам відносяться препарати типу ПЛ (розчини пентахлорфенола) і НМЛ (розчини нафтената міді в легенях нафтопродуктах); вони фарбують деревину в зелений колір, ускладнюють її склеювання, є високотоксичними антисептиками.

 

 Застосовують також антисептичні пасти, що готуються з фтористого натрію, сполучного речовини (бітуму, глини, рідкого скла та ін) І наповнювача (наприклад, торф'яного порошку); пастами захищають елементи деревини з підвищеною вологістю (вище 40%), а також кінці балок в кам'яних стінах, стовпи і ін Елементи відкритих споруд, оброблених пастою, захищають гідроізоляційним покриттям.

Просочення антисептиками виробляють поверхневою обробкою, в гарячо-холодних ваннах і під тиском в автоклавах.

Поверхневу обробку роблять кистями або фарбопультом в 2 ... 3 рази, іноді занурюють вироби у ванну з антисептиком.

Більш глибоке просочення виходить при послідовному зануренні виробу спочатку в гарячу (Т = 90 ... 95С), а потім у холодну (Т = 20 ... 30С) ванну з антисептиком: у гарячому антисептику з пор деревини іде надлишок повітря, а при зануренні в холодну ванну в порах утворюється вакуум і антисептик просочує деревину на велику глибину. Найбільш глибоке просочення антисептиком виходить в спеціальних автоклавах під тиском: спочатку в автоклаві створюється вакуум, з пор деревини видаляється повітря, а потім автоклав наповнюють гарячим антисептиком з тиском до 0,6 ... 1,5 МПа. Виходить майже суцільна просочування деревини.

Для боротьби з дереворазрушающими комахами використовують головним чином хімічні засоби, отруйні речовини, що вбивають комах і їх личинки. Деревину обробляють обприскуванням, обмазкою, просоченням, запиленням порошками або обкурювання газами. Можна використовувати маслянисті і органікорастворімие антисептики, а також спеціальні інсектициди - хлорофос (диметилтрихлорксиэтилфосфонат), порошок і пасту ДДТ, дуст, а також деякі гази (хлорпікрин).
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1960 | Додав: admin | Теги: властивості деревини | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: